(untitled) (Magyar Építőipar, 2024)
Kutatásunkban egy többszintes épület átszellőztetett homlokzatburkolatának BIM-alapú épületfizikai modelljét készítettük el, amely segítségével meghatároztuk az épületburok hőtechnikai teljesítőképességét. Általunk kidolgozott, OpenBIM- alapú munkafolyamatot alkalmaztunk, melyet cikkünkben részletesen bemutatunk. Miután elkészült a megfelelően használható munkafolyamat és lefuttatuk az épületfizikai numerikus modelleket, meghatároztuk a tartókonzolok és a hőszigetelést tartó dübelek hőtechnikai hatását is. Annak érdekében, hogy kiértékeljük a BIM-alapú eredményeket, szabvány szerinti számításokkal és egyszerűsített módszerrel is meghatároztuk és összehasonlítottuk a BIM-alapú modellezéssel meghatározott hőátbocsátási tényezőket. Az eredményeink azt mutatták, hogy ugyan jelenleg az európai szabványok nem tartalmaznak a rögzítőrendszerek hatásait is figyelembe vevő egyszerűsített számítási módszereket, ezek elhanyagolásával jelentősen alábecsülhetjük a pontbeli hőhidak hatását és így a szerkezetre számított rétegtervi hőátbocsátási tényező értékét. Ezért javasoljuk, hogy átszellőztetett homlokzatburkolatok épületfizikai számítása során szükségszerűen alkalmazzunk numerikus modellezést az alátétszerkezet hatásainak számítására vagy numerikus modellezésen alapuló hőhídkatalógusokat.