(untitled) (Magyar Építőipar, 2024)
A Magyar Építőipar 1972. évi 2-3. számában jelent meg Kotsis Iván: Történelmi városmagokban épülő homlokza- tokról című cikke. A tanulmány székesfehérvári homlok- zat-felújítások és foghíjbeépítések példáján mutatja be a korszak építészeti gondolkodásmódját, a történeti telepü- lési szövethez való illeszkedés jellegzetességeit. A tanul- mány szerzője, Kotsis Iván építészeti alkotótevékenysége az építészettörténet talán legizgalmasabb időszakára esett. Az építészet a két világháború közötti időszakban hagyta el tudatosan a történeti formákat, és fordult a tisz- tán funkcionalista, díszítéstől mentes modern stílus felé. Kotsis Iván egyéni munkássága is jól reprezentálja ezt a korszakot, elég csupán templomait megemlíteni: a zala- egerszegi ferences templom (1925-27) még neobarokk, a pesti Regnum Marianum templom (1926-30) még neoro- mán stílusban fogant, a balatonboglári, ma műemlékként védett temploma (1931-32) azonban már a modern építé- szet kiemelkedő alkotása. Modern építészetére külföldi, első sorban itáliai tanulmányútja nyomta rá bélyegét, al- kotásai a „római iskola” szellemiségében születtek.