(untitled) (Magyar Építőipar, 2024)
A körkörös gazdaság modellje alapján a hulladékként megjelenő anyagok nyersanyagként forgathatók vissza a rendszerbe, akár iparágakon átívelően. A lakossági textilhulladék jellemzőit figyelembe véve felmerülhet a kérdés, hogy hő- vagy hangszigetelésként alkalmazható lehet-e? Mivel a szakirodalomban e kérdésre jelenleg nem kaptunk kielégítő választ, ezért kutatásunkban a textilhulladékok építőipari célú újrahasznosításának lehetőségeit vizsgáltuk az anyagtulajdonságok szempontjából. Épületfizikai, azaz hőtechnikai és akusztikai laborméréseket végeztünk különböző textilhulladékból készült próbatesten. A vizsgált minták hővezetési tényezője 0,036-0,074 W/(mK) közötti eredményeket mutatott, míg a hangelnyelési tényezője minden esetben a [0;1] tartományba esett.