(untitled) (Magyar Építőipar, 2024)
Az energiatakarékosság és a károsanyag-kibocsátás csökkentése kiemelt fontosságú a háztartások és az építőipar számára egyaránt. Épületeink fűtéséhez nagy mennyiségű fosszilis tüzelőanyag elégetése szükséges, ami a külső termikus burok hőszigetelésével jelentősen csökkenthető. Napjaink épületenergetikai előírásai mellett már elképzelhetetlen hőszigetelés nélküli épületet tervezni. A szokásos hőszigetelő anyagok alaptulajdonságai általában széles körben ismertek, azonban többnyire csak töredékinformációk állnak rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy ezek a tulajdonságok hogyan változnak a beépítés körülményeinek függvényében, illetve akkor, ha sérülés, rongálás vagy tervezési-kivitelezési hiba következtében az anyag nem várt többletterhelést szenved. Jelen kutatás célja annak vizsgálata volt, hogy egyes hagyományos hőszigetelő anyagok tulajdonságai miként változnak abban az esetben, ha lapostetőn vagy homlokzat hőszigetelésére használjuk őket és az ilyen körülmények között várható hatásokon felül a vízszigetelés, vagy a homlokzatburkolat sérülése miatt nedvességhatásnak és/vagy egy forró nyári napon erőterjes napsugárzásnak is ki van téve.