(untitled) (Magyar Építőipar, 2024)
Napjaink egyre nagyobb hangsúly helyeződik a természetbarát anyagokra és az energiatakarékosságra, így a környezettudatos építészeti gondolkodás és a környezetbarát anyagok használata is előtérbe került. Észrevehető, hogy mindinkább fontossá válik a mesterséges, nem megújuló energiaforrásból előállítható anyagokról a természetközeli, megújuló alapanyagokból készült termékekre való áttérés. Erre az igényre nyújthat lehetőséget a szalmapaplan, mely egy újszerű, innovatív terméknek számít a Magyarországi építőipari piacon. Jelen kutatás célja a szalmapaplan hőszigetelési tulajdonságainak és felhasználási lehetőségeinek vizsgálata volt a termék kereskedelmi forgalomba kerülése előtt, abban az állapotban, amikor még semmiféle adat nem állt rendelkezésre a termékről. Az eredmények azt mutatták, hogy a szalmapaplan számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek versenyképessé tehetik a hőszigetelő anyagok piacán.