(untitled) (Magyar Építőipar, 2024)
A Bihari János Kulturális Egyesület és Táncegyüttes Akácfa utcai székházának utcai homlokzati ablakainak felújítása első pillanatra egyszerű feladatnak tűnhet, még akkor is, ha kétszint magas kapcsolt gerébtokos ablakokról van szó. Azonban egy korábbi átalakítás során közbenső osztófödém készült táncpadlóval, ami mindent meghatározott. A műszaki megoldás kidolgozásához hosszú kutatómunka vezetett, mely során pótolni kellett a hiányzó információkat. A felmérések, feltárások mellett az épület építéstörténete, építési ideje, a korabeli szerkezetek kutatása, elemzése segítette a nyílászáró szerkezetek rekonstruálását. A követelmények, feltételek maghatározása és ezek összevetése a mára kialakult és elfogadott felújítási módszerekkel vezetett a végső megoldáshoz, ami végül eltért a megismert módszerektől. Cikkünkben ezen munka legfontosabb mérföldkövei mellett a kapcsolt gerébtokos nyílászárókra vonatkozó, jelenleg tudományosan is elfogadott felújítási lehetőségek általunk kidolgozott értékelési rendszerét mutatjuk be, ami rávilágított arra, hogy ezek a módszerek nem minden esetben alkalmazhatók, és a feltételek-követelmények alapján felállított részletes szempontrendszer segítheti a legmegfelelőbb megoldás megválasztását.