(untitled) (Magyar Építőipar, 2024)
Van-e reális lehetőség a belső városrészekben a városi hőszigetjelenség hatásainak csökkentésére az épületállományon elhelyezett zöldfelületekkel? A nagyvárosok egyik problémája a hősziget jelenség. Budapest sem kivétel ezalól, egyik legsúlyosabban érintett területe a VII. kerület. Az életminőség és a városkép javításának lehetőségeit kerestük. Legkézenfekvőbb megoldás a zöldfelületek növelése, azonban a sűrű beépítés nem teszi lehetővé a nagy alapterületű növényzet telepítését. Ezzel szemben a zártsorú, keretes beépítés velejárójaként létrejött tűzfalak szabad felületként kínálják magukat zöldfalak létesítésére. Vajon van reális lehetőség a belső városrészekben a városi hősziget jelenség hatásainak csökkentésére az épületállományon elhelyezett zöldfelületekkel? Szerintünk van! Annak érdekében, hogy könnyebbé tegyük a várostervezők feladatát, létrehoztunk egy algoritmust, mely a rendelkezésre álló hátszerkezetek osztályozásával segít a zöldfal típusának kiválasztásában.