(untitled) (Magyar Építőipar, 2024)
Karácson tanár úr cikke egy áttekintés, egy vaku szerű villantás a hetvenes évek elejének nyílászáró fejlesztési irányaira, amiből képet kapunk e terület gyakorlatáról és kihívásairól. A korra a tipizálás és a modulrendszerek alkalmazása a jellemző. Egyelőre csak külföldön, de már megjelenik az egyes szerkezetekkel szemben támasztott követelmények megfogalmazásának igénye, az első követelményrend- szerek összeállítása, amiben akkoriban az angolok jártak az élen. Rövid kitekintés után a tervgazdasági környezetet ismerteti, amikor azt írja, hogy e területen a tervező kész csomópontokat és „variációkat”, tipizált és katalogizált szerkezetet kap, hozzátéve, hogy ezzel egyben „az adott választékkal kell megelégednie a tervezőnek”. E bevezető után előbb átfogóan beszél a fejlesztési irányokról, a kom- pozit szerkezetű ablakokról, a szigetelőüveg elterjedésé- ről, a nyitásmódok változásairól.