(untitled) (Magyar Építőipar, 2025)
Winkler Oszkár az Erdészeti és Faipari Egyetemen (Sop- roni Egyetem) 1948-1975 között vezette az Építéstani Tan- széket. Ebben az időszakban több államilag finanszírozott átfogó kutatási terv indult az építőipar “terheinek könnyí- tésére”. Az Építéstani Tanszék kutatásokat végzett össze- tett keresztmetszetű, valamint LVL fatartók tervezésében és fejlesztésében. Több tanszék végzett forgácslapok elő- állításával kapcsolatos kísérleteket, és dolgozott ki gyár- tási módszereket. A Tanszék több lécrácshély szerkezetű kupolát állított fel és tesztelt, azok statikai viselkedését vizsgálva. Az egyik legjelentősebb kutatását azonban 1970 és 1975 között végezte faszerkezetű lakóházak témakö- rében.