KIÖNTÖTT SÍNCSATORNÁS PÁLYASZERKEZETEK ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMÁNAK VIZSGÁLATA (Magyar Építőipar, 2024)
A hazai városokban a közelmúltban nagyvolumenű villamos beruházások zajlottak le, illetve állnak tervezés alatt. A projektek többsége meglévő vonalszakaszok korszerűsítéséről szólt, de új nyomvonalak építésére is találunk példát. Az újabb fejlesztések esetén hazánkban is egyre nagyobb teret hódítanak a kiöntött síncsatornás felépítmények. Cikkünkben bemutatjuk az előregyártott vasbetonlemezben kialakított kiöntött síncsatornás pályaszerkezetek ökológiai lábnyom számítását, és javaslatokat fogalmazunk meg a pályaszerkezetek környezettudatosabb kialakítására. Ez a megközelítés segíthet a klímacélok elérésében, valamint a gyártók, tervezők és kivitelezők számára is kiindulási alapot szolgáltathat termékeik és szolgáltatásaik komplexebb vizsgálatához és azok környezettudatosabbá tételéhez.