IN MEMORIAM KISFALUSI GÁBOR ÉSDR. LISZIEWICZ ANTAL MŰSZERTERVEZŐK (Magyar Építőipar, 2024)
A Magyar Optikai Művek megszűnése óta már eltelt közel egy negyedszázad, így a hozzá kapcsolódó emlékek a hazai ipartörténet részei. A magyar fejlesztésű és gyártású, geodéziai műszerek különböző típusainak sorozatgyártása a vállalatnál a tizenkilencedik század hetvenes éveiben kezdődött, a legsikeresebb műszereketa múlt század második felében gyártották. A műszerek sikeres alkalmazásának alapja a gondos tervezés, a magas színvonalú gyártás és a jól szervezett értékesítés volt. Ezt egy válogatott fejlesztőkből álló csapat biztosította. A vállalati indíttatású és rendkívül sikeres innovációs – és napjainkban is sok tanulsággal szolgáló – folyamat mai szemmel különösen aktuális. A még élő szemtanúk közül a tavalyi esztendőben a vállalat két meghatározó tervezője, a magyar geodéziai műszergyártás fénykorának legendás alakja távozott köreinkből, Kisfalusi Gábor, a geodéziai, illetve dr. Lisziewicz Antal az optikai szerkesztés volt munkatársa. Emléküket, az általuk tervezett műszereket és speciális optikai rendszereket a Magyar Optikai Művek Emlékalapítvány őrzi.