KOMMENTÁR TAMÁSKA JÁNOS „FASZERKEZETEK AZ ÉPÍTÉSBEN” CÍMŰ, 45 ÉVE MEGJELENT CIKKÉHEZ (Magyar Építőipar, 2025)
Tamáska János 1979-es „Faszerkezetek az építésben” c. cikke a maga korában figyelemfelkeltő olvasmánynak bizonyulhatott. A vas- és acél országában ragasztott fa tartókkal történő építésről pátoszosan értekezni, és a fa tartók előnyére összevetni ezen technológiát a vasbeton építéssel – az akkori kor szellemiségét tekintve – innovatív gondolat. A cikk felhívja a figyelmet a nemzetközi trendekre, a rétegragasztott fatartók progresszív térnyerésére, és felveti a magyarországi keményfa állomány alkalmasságát a hazai gyártású ragasztott fatartók alapanyagának. Nos, az elmúlt 45 évben a világ fordult egy merészebbet itt, a kelet-európai térségben – mégis az írás alapvetően helyes és vizsgálatra érdemes gondolatai megérdemelnék a szakmai kutatómunkát.