A FÁZISÁLTÓ ANYAGOKTÖRTÉNETI FEJLŐDÉSE, ELŐÁLLÍTÁSAÉS ANYAGVÁLASZTÉKA (Magyar Építőipar, 2025)
A 21. század folyamán amellett, hogy fokozott igény alakult ki a megújuló energiák minél hatékonyabb hasznosítására, rendkívül fontossá vált a megtermelt energiák megfelelő tárolása is. Mivel a legtöbb anyag halmazállapot-változás közben nagymennyiségű hőenergiát képes eltárolni, így ennek egyik lehetséges megoldásaként számításba jöhet a fázisváltó anyagok alkalmazása is. Ezen anyagok esetében igény szerint beállítható a fázisváltozáshoz szükséges hőmérséklet, ezáltal hatékonyan képesek felhasználni a fázisváltozáshozszükséges látens hőt. Az elmúlt több mint egy évszázad során számos kísérlet történt fázisváltó anyagok létrehozására és különféle területen történő alkalmazására. Ezek közül a különféle mikrokapszulázási eljárások bizonyultak a legcélravezetőbbnek. Jelenleg többféle előállítási módszer létezik, és számos anyag használatos kapszula maganyagként és héjanyagként egyaránt. Jelen cikk célja, hogy a fellelhető szakirodalom alapján áttekintést adjon a fázisváltó anyagok fejlődéstörténetéről, az előállítási eljárásaikról és bemutassa az alkalmazott mag- és héjanyagok széles spektrumát. Egy későbbi cikkben építőipari alkalmazásuk kerül bemutatása.