A SZOCIALISTA MODERN ÉPÍTÉSZET MEGÉRTÉSE JÓZSA MÁRIA ADYVÁROS VÁROSKÖZPONT ÉPÜLETÉN KERESZTÜL (Magyar Építőipar, 2024)
Napjainkban szemtanúi vagyunk annak a folyamatnak, ahogy egy jelentős építészeti korszak épületei megsemmisülnek, az idő martalékává válnak, vagy téves értékítélet miatt felsőbb döntés áldozatai lesznek. Írásomban a szocializmus időszaka alatt épült Adyváros Városközpont együttesével foglalkozom. Ennek kapcsán a szocialista modern örökség jövőjét vizsgálom, Győr városára fókuszálva. Elhelyezem az épületet az alkotó, Józsa Mária életművében és bemutatom a város építészetében betöltött szerepét. Emellett az épületegyüttes lehetséges jövőképét vizsgálom, releváns hazai és nemzetközi példákkal való összevetéssel. Célom a Városközpont együttes építészeti örökségében rejlő értékek felmutatása, és a hasznosítás különböző módszereit bemutatni annak megmentésére.