A JÓSVAFŐI VASS IMRE-BARLANG CSEPEGŐVIZEINEK VIZSGÁLATA (Magyar Építőipar, 2024)
A karsztvizek kiváló minőségűek, ezért szükség esetén felhasználhatók a vízellátásban, ami napjaink kiemelten fontos kérdése. A karsztvízkészlet mennyiségének becslésében segít a karsztrendszer működésének vizsgálata. Jelen kutatás céljai között szerepel a karsztvizek hidrológiai törvényszerűségeinek vizsgálata. Választ keresünk, hogy becsülhető-e a csepegéshozamok alapján a karsztvízkészlet, ezért megvizsgáljuk a csapadék, a Kistohonya- forrás és a csepegőhelyek vízhozama közötti kapcsolatot. A karsztrendszer működése, elemeinek vizsgálata, különösen a csepegővizeké bonyolult feladat. A csapadék idősorok és a csepegőhelyek vízhozam idősora között matematikai kapcsolatot felállítani szinte lehetetlen, mert a természetben igen bonyolult folyamatok játszódnak. Tendenciák azonban így is megfigyelhetők. Ezek a megfigyelések segíthetnek a vízkészlet becslésében.