HIMLER (EDELÉNYI) DEZSŐ ÉPÍTÉSZKAPOSVÁRI MŰKÖDÉSE 1904 ÉS 1913 KÖZÖTT (Magyar Építőipar, 2024)
A cikk bemutatja Himler (Edelényi) Dezső fővárosi építész kaposvári tevékenységét 1904 és 1913 között. Neve kevésbé ismert a várostörténetben, annak ellenére, hogy köz- és lakóépületei a belvárosban – az átalakítások után – ma is meghatározóak. Bérpalota, emeletes lakóházak, irodaház, mozgóképszínház, nyomda épület, takarékpénztár és szálló született keze nyomán új kifejezési formák és szerkezetépítési megoldások alkalmazásával. A korabeli képeslapok felidézik a békebeli Kaposvár hangulatát, amikor a városban megjelent a szecesszió. Az általa tervezett épületek ismertetése mellett nyomon követhetjük ezen időszak alatt készült pályaterveit, valamint levéltári kutatások alapján az életútját. Fővárosi munkásságáról is olvashatunk adatokat, de ez további kutatást igényel.