SZÍNEK ÉS RÉTEGEK: MŰEMLÉKVÉDELMI KONFERENCIA SOPRONBAN (Magyar Építőipar, 2025)
2023. november 3-án került sor Sopronban a Színek és ré- tegek – Műemléki helyreállítások Sopronban 2017-2023 című műemlékvédelmi konferenciára és az ehhez kapcsolódó ki- állításra az Orsolya téri Lábasházban. Mint közismert, Buda- pest után Sopron a műemlékekben leggazdagabb városunk. És hozzá kell tenni ehhez, a szervezett műemlékvédelem is talán itt indult meg leghamarabb hazánkban. A Stornó-család 19. századi kezdeményezései után a két háború között kezd- te pályáját Csatkai Endre, aki a háború utáni műemlékvéde- lemnek is meghatározó alakja lett. Az 1940-es évek végétől az MTA égisze alatt kezdődött meg a tervszerű feltárások folyamata, majd napvilágot látott a Sopron és környéke mű- emlékei című kötet is, amelyért a szerzők, Csatkai Endre és Dercsényi Dezső 1954-ben Kossuth-díjat kaptak, majd ezt a kitüntetést elnyerte a topográfiai sorozat főszerkesztője, 1957-ben Fülep Lajos is, aki napjainkból visszatekintve a ha- zai modern művészettörténetírás és esztétikai gondolkodás egyik legjelentősebb megújítójának tekinthető.